digitális nyomtatás, ofszet nyomtatás, nagyformátumú nyomtatás, reklámajándék forgalmazás, full service marketing, grafikai tervezés

K

Kaparós sorsjegy

A kaparós sorsjegy általában egy névjegykártya méretű termék, amelyet nyereményjátékokhoz, vagy valamilyen akcióhoz szoktak kötni. Kedvelt marketing eszköz, mert az adott céget népszerűsítő üzenetén kívül a játék örömét és izgalmát is magában hordozza. Nyomása darabszámtól függően történhet digitális- vagy ofszet nyomdai technológiával, a kaparós rész felvitelét a sorsjegyre pedig szitázással lehet megoldani.

A kaparós sorsjegyet alkalmazni lehet például kiállítások és egyéb rendezvények alkalmával, céges alkalmakkor, üzlet nyitásakor, vagy valamilyen új termék, vagy szolgáltatás bevezetésekor.

 

Karton

A 250-400 g/m2 tömegű kartontermék szerkezete szerint lehet egyrétegű, ekkor az anyagszerkezet egységes, ill. lehet a karton többrétegű, amikor az alkalmazott gyártástechnológiától függően eltérő tulajdonságú, anyag-összetételű egyedi rétegekből áll a termék. Képeslap, mappa stb., kreatív karton esetén pl. névjegykártya készülhet kartonból.

 

Kasírozás

Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása. Cégtábla, reklámtábla, vagy kiállítási- és standdekoráció készítésekor gyakran alkalmazott eljárás.

 

Katalógus

A katalógus hasonlóan a prospektushoz a céges megjelenés alapvető kommunikációs eszköze lehet. A prospektustól annyiban különbözik, hogy terjedelmesebb (több oldallal rendelkező), jellemzően egy cég teljes termék- vagy szolgáltatáspalettáját összefoglaló kiadvány. 

Mivel a katalógus költségesebb marketing eszköz, mint például egy névjegykártya, jegyzettömb, vagy prospektus, ezért jellemzően vékonyabb (olcsóbb) papírból készül - a belívek mindenképp - , mint a rövidebb tartalommal rendelkező termékek.

 

Képfelbontás

A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma. Ahhoz, hogy kiváló minőségű névjegykártya, céges papír, szórólap, mappa, vagy plakát kerüljön legyártásra, minimum 300dpi-s képek szükségesek (1:1 méretben).

 

Kereszthajtás

A kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket (pl. meghívó, prospektus, szórólap) eredményez.

 

Kifutó kép

Egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó prospektus, szórólap, plakát, hűtőmágnes, molino, mappa, stb. tervezésekor a lap szélén túl kell futtatni 3-5mm-el a kilógó képet, ábrát, flekket, stb. 

 

Kilövés

Egy prospektus, katalógus, füzet, vagy egyéb többoldalas kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.

 

Kötészet

Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb. Sok kiadvány esetén nincs szükség különösebb utómunkálatra, elegendő a nyomás és a termék vágása. Ilyen termék pl. a névjegykártya, szórólap, plakát. Összetettebb nyomdai terméknél viszont már elengedhetetlen a kötészeti tevékenyég. Pár példa:

jegyzettömb: ragasztás

mappa: fóliázás, stancolás, ragasztás

papírtáska: stancolás, ragasztás, prégelés

kaparós sorsjegy: lakkozás, szitázás

cím: 1046 Budapest, Fóti út 79-81.
telefon: 06 70 381 38 20
e-mail: info@creazone.hu
e-mail küldés